Michael Boogerd haalt hard uit naar Sporza wielerverslaggevers

Michael Boogerd

In het populaire tv-programma ‘De Oranjezomer’ bij onze Noorderburen heeft Michael Boogerd gisteravond uitgehaald naar de Vlaamse wielerverslaggevers. Zonder hem bij naam te noemen had hij het vooral gemunt op Michel Wuyts. Hij beschuldigde hen van blind favoritisme voor de Belgen. ‘Niet alleen zijn ze heel fanatiek, maar aan alles wat een Belgisch kleurtje hangt tonen zijn hun voorkeur. Alleen co-commentator José De Cauwer kan in zijn ogen niets foutief doen.

Dit is een opmerklelijke uitspraak omdat Michael Boogerd al jaren in het Vlaamse Kapellen woont. Hij zegt daar goed aanvaard te zijn omdat hij een ex-sporter uit Nederland is. Andere Nederlanders die in Vlaanderen wonen zouden schuin bekeken worden volgens Michael Boogerd.

Michael Boogerd is een voormalig beroepswielrenner. Hij was actief van 1994 tot en met 2007 en in die periode de meest succesvolle Nederlandse klassementsrenner. Zijn belangrijkste overwinningen zijn de Amstel Gold Race in 1999 en twee etappes in de Ronde van Frankrijk.

Op 6 maart 2013 bekende Boogerd dat hij tijdens zijn wielerloopbaan doping had gebruikt van 1997 tot aan het eind van zijn carrière in 2007. Hij gaf expliciet aan geen andere verboden dopingmiddelen te hebben ingenomen. Volgens Boogerd had hij in die jaren ook schoon gereden, waaronder meerdere keren de Tour de France. Hij weigerde details te geven wanneer hij doping gebruikt had en wanneer niet. Ook noemde hij geen namen. De reden die hij noemde voor zijn dopinggebruik was dat hij zonder doping er bij de professionals niet aan te pas kwam.