Pukkelpop gooit de handdoek, Erika tevreden…

Pukkelpop

De organisatie van Pukkelpop heeft vrijdagochtend aangekondigd dat de editie van dit jaar niet door zal gaan. Donderdag werden de opbouw en kaartverkoop van het Belgische festival al stilgelegd. Dit vanwege onduidelijkheid rondom de strengere coronaregels. Pukkelpop wilde meer duidelijkheid van de Belgische overheid over de strengere eisen.

Het nieuws van de annulering werd vrijdagochtend gedeeld via sociale media en op de website van het evenement. Eerder deze week maakte de Belgische overheid bekend dat de testmaatregelen rondom het coronavirus werden aangescherpt. Middels het Corona Safe Ticket. Daarmee zouden evenementen met meer dan 5.000 bezoekers af kunnen zien van de mondkapjesplicht en het verplicht afstand houden.

Corona Safe Ticket

Het Covid Safe Ticket werd afgelopen maandag aangekondigd door de Belgische federale regering. Dit zou vanaf 13 augustus worden gehanteerd om toegang te krijgen tot evenementen. Het ticket zal iedereen die volledig gevaccineerd is, recent negatief testte of antilichamen heeft na een besmetting met het coronavirus in de laatste zes maanden toegang geven tot grote evenementen. Voorafgaand aan het evenement moet een negatieve PCR-test zijn afgenomen.

De strengere regels zouden vereisen dat bezoekers die niet gevaccineerd zijn. Deze zich tijdens het festival meerdere malen moeten laten testen. Een PCR-test mag volgens de nieuwe regels maximaal 48 uur oud zijn. Eerder was dat nog 72 uur. Een sneltest is slechts 24 uur geldig, waar dat eerder nog 48 uur was. Pukkelpop duurt echter vier dagen ‘en dat heeft grote gevolgen voor de verdere organisatie’, stelde Pukkelpop donderdag.

Verdrievoudiging

Vandaag brengt de organisatie naar buiten dat de nieuwe regels een verdrievoudiging van de testcapaciteit zou vereisen. “We hadden gerekend op 7.000 testen per dag, maar met de nieuwe regels moeten we de capaciteit verdrievoudigen. Dat is 21 keer de capaciteit van de Park Spoor Noord-testlocatie in Antwerpen op hun piek. We kunnen de overheid ook niet garanderen dat we dit op een veilige manier kunnen doen.”

Pukkelpop stond gepland van 19 tot en met 22 augustus en dagelijks zouden er 66.000 bezoekers worden verwacht. Tegelijkertijd met de annulering heeft de organisatie van Pukkelpop een nieuwe datum aangekondigd voor het festival. Het evenement zou in 2022 plaats moeten gaan vinden van 18 tot en met 21 augustus.

Erika De Vlieghe

Erika De Vlieghe die eerder ook alle andere festivals liet verbieden haalt dus haar slag opnieuw thuis. Dit terwijl in Engeland vandaag grote festivals met 40.000 bezoekers wél mogen plaats vinden. In Nederland gaan alle festivals tot begin september op slot.