Festivalleaks 1: De riante overheid subsidies van organisatoren Eric Smout en Chokri

Chokri

Eric Smout vs Chokri

Eric Smout, de programmator van OLT Rivierenhof, is boos op Pukkelpop organisator Chokri Mahassine. Is het louter uit afgunst?  

Eric Smout op Facebook

Op 11 mei kondigde Pukkelpop organisator Chokri Mahassine triomfantelijk aan dat Pukkelpop dit jaar zou doorgaan. De culturele sector had zopas vernomen dat activiteiten tot maximum 50 personen in open lucht terug mogelijk waren. Op 9 juni werd dit vervolgens maximum 400, vanaf 1 juli maximum 2500 personen buiten.

Vele organisatoren en cultuurhuizen gingen met deze beperkte capaciteiten aan de slag. Ikzelf met Democrazy VZW op DOK aan cap. 330 en in OLT Rivierenhof VZW op cap. 1100 personen. Dit was al een enorme vooruitgang. Geen gemakkelijke opgave. We hadden het zomerseizoen 2021 al lang op voorhand in kaart gebracht. We hadden daarbij ook geambieerd om vroeger te starten (scenario A sprak dan al van mei). Soit, beter laat dan nooit: op de basis van de ervaring en kennis 2020 slaagden velen er in om goede programma’s en producties neer te zetten (Gent Jazz, nieuwe initiatieven Veld en Dokrijk in Antwerpen, Botaniek in Mechelen, Parklife Werchter VZW,

Allemaal ook realistische activiteiten in overeenstemming. En aangepast aan de normeringen en verwachte evoluties. Want elke organisatie in deze Corona tijden is dansen op een instabiel koord: regelgeving kan wijzigen als gevolg van de cijfers. Ministeriële besluiten komen eigenlijk steevast te laat om goed te kunnen voorbereiden. Dit is geen verwijt naar de overheid. Het kadert gewoon de moeilijke werkomstandigheden.

Er was dan ook initieel niet echt veel positieve respons vanuit de sector op de wel heel erg optimistische uitlatingen van Chokri Mahassine. Eerder ongeloof en verbazing over dit staaltje uitgesproken voluntarisme. Zelfs Jambon gaf in de VRT studio schoorvoetend toe. Grootschalige festivals aan het einde van de zomer moeten mogelijk worden. Maar zelfs de politiek had niet meteen op zo’n enthousiaste reactie gerekend.

Nu, kort door de bocht van mijn kant en ik wil de laatste zijn om college organisatoren te bekritiseren want ze verdienen alle steun in deze moeilijke tijden: dit is echt wel een al te gemakkelijke uitleg vanwege Pukkelpop.

Conclusies

  • Had Chokri Mahassine op 11 mei niet al te voorbarig georakeld over zijn festival op fullcapacity?
  • Had hij niet beter wat meer nagedacht en een aantal scenario’s aan het licht gehouden: minder dagen, beperkte capaciteit, andere communicatie en een realistisch stappenplan?
  • Had hij op dat moment niet meer aandacht kunnen besteden aan de mogelijke obstakels op vlak van testing en toegang?
  • Had hij nu echt gehoopt met zijn laatste (politieke) demarche deze week toen hij de opbouwwerken en de ticketing stil legde, iets te kunnen veranderen aan de geldigheidstermijnen van zowel PCR als antigen testen?
  • Dacht hij dus echt dat hij God in Frankrijk was?

Riante subsidies.

Wat Eric Smout er niet heeft bij vertelt, dat hij al jaren geld als slijk verdient dankzij zijn politieke connecties in de vorm van riante subsidies van de Vlaamse Gemeenschap, stad Gent, stad Antwerpen etc. Chokri, de ex- jeugdhuiswerker die Hasselt op de kaart zette met Pukkelpop ontvangt dit jaar vijfhonderdduizend Euro van de Vlaamse overheid om zijn festival Corona proef te maken.

De VZW dekmantel

Deze gesubsidieerde festivalorganisatoren hebben nog één ding gemeen. Ze functioneren of functioneerden in het verleden als VZW. Een VZW die winst realiseert, betaalt in principe geen belasting op haar winst. Bijkomend voordeel: de leden en bestuurders van de vzw mogen onrechtstreeks materiële voordelen hebben.

Rock Werchter van Herman Schueremans werd dertig jaar lang georganiseerd door de VZW Altsien Na de overname door Live Nation wordt deze VZW gebruikt door Live Nation voor allerlei klusjes.

Met het opgebouwde winstkapitaal van de VZW Altsien werden riante kantoren en opslagruimten gebouwd die Live Nation nu gebruikt. Zo komt onbelast winstvermogen van de VZW Altsien terecht bij de Amerikaanse multinational Live Nation. Goedkope en onderbetaalde arbeidskrachten ronselt Live Nation bij de VZW Altsien Deze vrijwilligers werken dikwijls in shiften van 10 uur in ruil voor een inkomticket. Niemand in Amerika die daar van wekker ligt. Die domme Europeanen toch… denkt men in hun hoofdkantoor in Beverly Hills. VZW Altsien functioneer al jaren als ideale melkkoe en toeleverancier voor multinational Live Nation.

De Federale overheidsdienst van de belastingen in Leuven moet wel slapen, of is er meer aan de hand?

Herman Schueremans gaat er zijn slaap niet voor laten. Hij behoort tot de vijfhonderd rijkste Belgen van het land.

Zijn vermogen wordt geschat op 37.000.000 Euro. De vele vrijwilligers werken nog steeds gratis, in regen en wind in hitte en dorst, het zal Herman allemaal worst wezen.

De riante villa van VZW Altsien

Maar ook de twee over de grond rollebollende organisatoren Eric Smout en Chokri werken al jaar en dag onder de dekmantel van talloze VZW’s en vulden zo rijkelijk hun bankrekening aan. Beide heren haalden de inspiratie bij Rock Werchter.

Chokri geniet al geruime tijd de status van multimiljonair. Eric Smout nog niet, maar is goed op weg dit te worden.

Hun sociale bewogenheid dat ze uitstralen door een divers en multicultureel programma aan te bieden straalt niet af in hun financiële bijdrage, lees belastingen, aan de Belgische bevolking.

Riante subsidies ontvangen én geen belasting betalen, dit kan alleen in België.

Wordt vervolgt…

Blijf steeds op de hoogte van al het allerlaatste nieuws, volg ons op Facebook.