Zillionfiles deel 2: Neef van ex-VRT baas Bert De Graeve leverde 500 kilo vuurwerk.

Bert De Graeve

500 Kilo vuurwerk

De vondst van illegaal vuurwerk in danstempel De Zillion was een mokerslag voor Frank Verstraeten. Vuurwerk dat verstopt was in de kelder van deze danstempel.

Want het schepencollege besliste om de procedure op te starten om de Zillion voor onbepaalde tijd (lees: definitief) te sluiten. De stad beschuldigde de discotheek dat ze de milieuwetgeving niet naleefde. Oorzaak is de vondst van een massa illegaal vuurwerk onder een dansvloer begin deze week.

,,Onaanvaardbaar”, noemde veiligheidsschepen Dirk Grootjans de opslag van de springstoffen. ,,Elk weekend bezochten duizenden jongeren de instelling. Dan mocht je toch minstens verwachten dat de verantwoordelijken hun veiligheid kunnen garanderen. Blijkbaar gebeurde dat niet, dus moest de stad haar verantwoordelijkheid opnemen.”

Het was de spreekwoordelijke druppel…finito.

Wie leverde het vuurwerk?

In de Zillion werd gebruik gemaakt van talloze special effects: indoor vuurwerk, confetti etc. Hiervoor deed Frank Verstraeten beroep op de firma Mephisto. Mephisto, is een bedrijf dat wereldwijd goochelattributen en special effecten leverde.

Dirk De Graeve een neef van ex VRT baas Bert De Graeve was meer dan twintig jaar zaakvoeder van Mephisto. Dit bedrijf had echter een kwalijke reputatie door het oeverloos kopiëren van grote illusies en goocheltrucs. Alles werd er verkocht zonder toelating van de bedenker/ontwerper. Ook pretendeerde Dirk De Graeve naar de buitenwereld dat hij illusies ontwierp voor David Copperfield of Siegfried & Roy. Dit alles was echter 100 % gelogen.

Hierdoor kwam Dirk De Graeve in zeer nauwe schoenen en was hij niet langer welkom op internationale goochelcongressen. Dirk Degraeve werd zelfs openlijk bedreigd op het wereldcongres goochelen in 1997 te Dresden.

Jim Steinmeyer, de persoonlijk ontwerper van vele Copperfield illusies was het kotsbeu dat De Graeve steeds maar illusies jatte. Daarop stuurde Dirk voortaan zijn twee trouwe medewerkers Stefaan Gies en Pascal Debrandere naar volgende congressen.

Bert De Graeve, inzet Dirk De Graeve(l) en Stef Gies (r)

Dirk Degraeve leverde verschillende jaren honderden kilo vuurwerk aan Frank Verstraeten. Dirk Degraeve haalde deze explosieven uit een afgesloten bunker in zijn pand aan de Hendrick-Consciencestraat te Kortrijk. Nadien vervoerde hij deze in een camionette naar Antwerpen. Dirk De Graeve adviseerde Frank een afgesloten metalen kast te gebruiken als opslagruimte!!!

Hier loopt het grondig fout ! Vuurwerk in zulke hoeveelheden moet volgens de wetgeving in een afgesloten bunker op een terrein worden opgeslagen. Frank werd foutief gebriefd. Het vervolg kennen we. Dirk De Graeve wordt meermaals ondervraagd door de gerechtelijke politie maar weet zich, hieruit te praten. Het is Frank die ze moeten hebben. Al hun peilen richten ze op Verstraeten. Vele jaren later zou blijken dat dit volkomen onterecht was.

Dirk De Graeve ruikt geld

Het is niet de laatste frats van Dirk De Graeve. Hij verkoopt Frank Verstraeten ook peperdure goochelshows Hiervoor laat hij vedetten uit Las Vegas invliegen Top of the bill is Jeff McBride. Deze evenementen heeft Frank handenvol geld gekost.

Dirk ruikt geld, veel geld. Geld dat Frank heeft, dus verkoopt hij Frank verschillende duur gekopieerde stage illusies van David Copperfield. Frank weet niet dat hij ook rechten moet betalen om deze illusies te gebruiken. Dit werd heimelijk door Dirk De Graeve verzwegen.

Onderduiken

Mephisto van Dirk De Graeve gaat na sluiting van de Zillion in faling. Het oeverloos illegaal kopiëren/stelen van goochelattributen en illusies doet hem uiteindelijk de das om.

Buitenlandse patenthouders komen persoonlijk verhaal halen in zijn winkel. Er moet worden betaald of fysiek geweld dreigt. De situatie loopt bijna uit de hand en wordt onhoudbaar. Dirk duikt onder en verdwijnt met de Noorderzon.

Enkele jaren gaan voorbij. Dan opent hij in alle discretie “Dees” een klein minuscuul special effects winkeltje in hartje Brussel. Dirk, inmiddels zesenzeventig is nooit in de zaak lijfelijk aanwezig. Hij laat het dagelijks beheer over aan zijn partner in crime en rechterhand Stefaan Gies. Pascale Debrandere, een andere ex- werknemer, wil met Mephisto en Dirk De Graeve niets meer hebben te maken. Hij opent een taverne in Blankenberge.

Het pand waar Mephisto ooit was gevestigd heeft inmiddels ook een nieuwe eigenaar met draagt de toepasselijke naam: “Pyromedia”

Wordt vervolgt…

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws, volg ons op Facebook.

Pyromedia, waar Mephisto was gevestigd in Kortrijk.