Zillionfiles: deel3 Dirk De Graeve, de man die de Zillion de dolksteek gaf.

Zillion

Enschede…

Frank had pech, want op 13 mei 2000, vielen er 23 doden en 650 gewonden bij de vuurwerkramp in Enschede. Plots kwam alles wat met vuurwerk had te maken onder een vergrootglas te liggen.

Het ontdekken van ettelijke dozen vuurwerk in een metalen kast in de kelder van de Zillion betekende het einde voor de danstempel. In deel2 kwam de naam naar boven van Dirk De Graeve die een belangrijke rol heeft gespeeld in de uiteindelijke sluiting van de Zillion op 19 oktober 2001.

Dirk Degraeve

Mijn naam is haas…Dirk De Graeve

Na lang aandringen kregen we Dirk De Graeve aan de lijn en confronteerden we hem met de feiten.

Hoeveel kilo vuurwerk heeft U geleverd aan Frank?

Ik lever al twintig jaar vuurwerk aan alle pretparken in België ook aan Disneyland Parijs, Studio 100 etc. Aan Frank Verstraeten moeten dit over de jaren heen honderden kilo’s zijn geweest. Ik mocht dit leveren aan Frank daar was niets mis mee.

(We namen telefonisch contact op met deze pretparken, en dit blijkt niet volledig te kloppen. Onder meer het Franse bedrijf Le Maître, waar Dirk De Grave zijn vuurwerk inkoopt werkt exclusief voor Disneyland Parijs, en dus niet Dirk De Graeve zelf.)

Waarom werd het vuurwerk in de Zillion bewaard in een metalen kast?

Dit was mijn idee, ik vertelde Frank er bij dat “hij alleen” en niemand anders de sleutel van deze kast mocht hebben.

U bewaarde zelf al Uw vuurwerk in een afgesloten bunker buiten je kantoorruimte te Kortrijk. Waarom dan een metalen kast?

Klanten kopen vuurwerk bij mij, ik lever het af, en daarmee eindigt het voor mij. De kous is daarmee af. Ik ben achteraf verschillende keren ondervraagd geworden door de gerechtelijk politie maar heb mij er steeds uit kunnen praten. Ik ben een theoreticus en niet de man van de praktijk. Wanneer jij, als klant iets koopt bij mij dan moet jij zorgen dat je specialisten in huis hebt om het allemaal te regelen.

(Uit bovenstaande blijkt dat Dirk toch advies gaf, maar dit niet in overeenstemming was met de milieuwetgeving. Frank werd overduidelijk misleid door deze man.)

Je organiseerde ook grote illusieshows in de Zillion.

Ja dat klopt. Frank wou een ander soort van entertainment. Ik heb een aantal internationale artiesten geboekt en daar zeer goed aan verdiend.

U verkocht ook illegaal gekopieerde illusies van David Copperfield aan Frank?

Ja ik heb er verschillende verkocht. Frank Verstraeten had geld in overvloed. Of deze illegaal waren, weet ik niet. Iedereen kopieerde illusies van iedereen.

U heeft Uw zaak ‘Mephisto’ nadien moeten sluiten?

Er zijn inderdaad problemen geweest en heb de zaak eerst verhuisd naar een kleiner pand. Daarna heb ik ook dit pand definitief moeten sluiten. Er waren bedreigingen uit het goochel milieu. Met Jos Denys heb ik niets te maken.

(Een van de vier oorspronkelijke eigenaars van Mephisto, Jos Denys heeft de merknaam Mephisto terug in eer kunnen herstellen)

Ruzie met klanten.

Een bedrijf dat nauw heeft samengewerkt met Mephisto is IBS. Leo Verlinden is CEO van International Balloon Services. Hij herinnert zich Dirk De Graeve nog zeer goed.

‘Het was niet eenvoudig om met deze man zaken te doen. Hij wou voor zichzelf altijd het onderste uit de kan.” Zijn twee medewerkers moesten steeds paraat staan. Wanneer er confettikanonnen door Dirk werden gebruikt dan moest de uitgestrooide confetti worden verzameld voor hergebruik. Ook deed ik met Dirk De Graeve meerdere beurzen in binnen- en buitenland. . Het viel me op dat hij dikwijls ruzie had met ontevreden klanten.

Het is dankzij zijn nonkel Bert De Graeve dat hij toen een tv-reeks over het goochelen mocht produceren. Hij engageerde toen de artiesten. Alleen wanneer je klant was in zijn winkel mocht je optreden. De tv-reeks Abracadabra was geen kijkcijferkanon. “

“Toen Mephisto” werd gesloten waren er talloze onbetaalde facturen. Niemand wou nog zaken doen met Dirk. Iedereen had nog geld van hem tegoed. Hij is toen enkele jaren van de aardbodem verdwenen. Ik heb geen contact meer met hem.”

Wordt vervolgt

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws over de Zillion, volg ons op Facebook.