Zillion files: deel8 We hebben hem…en laten niet los.

Frank Verstraeten

28 september 2001

Vrijdag 28 september 2001 is een ‘zwarte’ dag die Frank nog heel zijn leven gaat herinneren. Het was groot nieuws en het sloeg in als een bom. Het Antwerpse gerecht laat Verstraeten die dag aanhouden voor poging tot moord. Ook zijn persoonlijke bodyguard Doudah Marzouk werd aangehouden. Wie is Doudah Mazouk?

Doudah Mazouk

Marzouk werkte als Zillion-portie. Hij was in januari 2000 betrokken bij een dodelijke schietpartij aan discotheek The Maxx in Haasdonk. In 2002 werd hij twee jaar cel veroordeeld voor deze dodelijke schietpartij Marzouk trekt zich terug uit het milieu en investeert in vastgoed. De Pit-stop, een winkel die de familie al jaren uitbaat, krijgt een indrukwekkende uitbreiding in de Abdijstraat. Het wordt een supermarkt van 1.200 vierkante meter met een eigen slagerij. Hij beweert de “grootste groentewinkel van Antwerpen” te zijn.

Begin 2013 valt de federale politie binnen in Pit-stop en in de huizen van de familie Doudah. De speurders nemen ongeveer 400.000 euro cash geld in beslag. Het Antwerpse parket vermoedt dat Marzouk Doudah zijn vastgoedimperium heeft opgebouwd met crimineel geld. Dit is mogelijk afkomstig van zwarte inkomsten uit zijn portiers tijd of uit drughandel.

In 2016 wordt hij over de ganse lijn vrijgesproken.

Doudah Mazouk

Verdacht van moordpoging

We hebben hem… Zo moeten de speurders gedacht hebben toen ze Frank Verstraeten afluisterden. Waarom hij werd afgeluisterd, krijgt U te lezen in deel9.

Wie Frank kent weet dat hij tijdens de Zillion periode nogal eens opvliegend en grootsprakerig kon zijn. De koning van het uitgangsleven gedroeg zich patserig en nonchalant. Deze houding breekt hem zuur op en kost hem acht maanden voorarrest.

Maar op 27 januari 2009 spreekt de correctionele rechtbank van Antwerpen Frank Verstraeten vrij voor het ’moordcomplot’ tegen Ferenc H. De man werkte begin 2001 voor Verstraeten als netwerkbeheerder. De Zillion-uitbater was niet zo tevreden over zijn prestaties en ontsloeg hem. Hij zou uit wraak voor twee miljoen oude Belgische frank aan computerbestanden en -onderdelen gestolen hebben. Ook Danny V., ex-radiomaker en verkoper van drukwerk, beweerde door Ferenc H. opgelicht te zijn.

Telefoongesprek

Verstraeten en Danny V. voerden op 25 september 2001 een telefoongesprek waarin beiden hun gal spuwden over Ferenc H.. Op een bepaald moment brulde Verstraeten dat de maat vol was en dat hij Marzouk D., destijds een portier met een stevige reputatie, 400.000 frank ging betalen. Dit diende om Ferenc H. uit de weg te ruimen.

De politie luisterde in die periode de telefoongesprekken van Verstraeten af en was meteen op de hoogte van het ’moordcomplot’. De ex-Zillionbaas belandde in de cel voor ’poging tot moord’. Later werd de aanklacht afgezwakt naar ’bedreiging’ en ’bendevorming’.

Het openbaar ministerie vond echter dat er geen bewijzen waren. Het ging om grootspraak en vorderde voor het trio zelfs de vrijspraak. De advocaat van Verstraeten noemde het een voorbeeld van misplaatst haantjesgedrag van zijn cliënt.

Verdacht van homejacking

Op 20 november 2001 had de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van Antwerpen Frank Verstraeten vrijgelaten voor de verdenking van moordpoging. Maar de vreugde was van korte duur. Hij bleef evenwel in voorhechtenis voor de homejacking in het appartement van zijn Brigitta Callens op 6 december 2000 om 2 uur in de ochtend.

Drie homejackers , van wie twee gewapend, wachtten er Callens en Verstraeten op. Verstraeten en Callens werden bedreigd en de gewezen Zillionbaas kreeg ook enkele rake klappen. Ze werden tenslotte vastgebonden met het snoer van een staande lamp. Callens werd door de mannen bedreigd met verkrachting. De overvallers gingen aan de haal met de Mercedes CL van Verstraeten. De Saab van Callens kregen ze niet gestart.

Zillion-uitbater Frank Verstraeten riskeerde 20 jaar cel toen hij door het Antwerpse gerecht werd aangewezen als het brein achter zijn eigen homejacking. Frank werd ervan verdacht die zelf geënsceneerd te hebben.

Drie verdachten

Dit onderzoek naar Frank Verstraeten loopt op een sisser af. Op 22 december 2003 worden de drie verdachten gedagvaard Karim T. (Tazi, 23), Mohamed E.A. (El Azzouzi, 22) en Grzegorz F. (Fedorowicz, 30). Zij stonden terecht voor diefstal met geweld en verzwarende omstandigheden. Karim T. moest volgens de openbaar aanklager 5 jaar de cel in, Mohamed E.A. 6 jaar. Zijn advocaat vroeg echter de opslorping van de straf met de 10 jaar cel die hij al kreeg opgelegd voor een eerdere homejacking. Voor Grzegorz F. vorderde het parket een straf van 5 jaar. Hij zat al een celstraf uit in een Poolse gevangenis voor een dubbele moord.

Deze drie homejackers van Frank Verstraeten en Brigitta Callens kregen achteraf van het Antwerpse hof van beroep geen extra straf opgelegd. Mohamed E.A. hoorde zich in eerste aanleg veroordelen tot een bijkomende straf van twee jaar, maar het hof hervormde dat vonnis. De kerel werd namelijk door de correctionele rechtbank van Antwerpen op 27 juni 2002 al veroordeeld tot 10 jaar cel voor gelijkaardige feiten. Het hof vond die straf voldoende hoog en schold de twee extra jaren cel kwijt. Kompaan Karim T. was door de strafrechter tot een bijkomende effectieve straf van 5 jaar veroordeeld. Het hof sprak nu twee jaar van die straf met uitstel uit. Brigitta Callens kreeg als burgerlijke partij 16.165,74 euro materiële en 6.200 euro morele schadevergoeding. Aan Frank Verstraeten werd 1 euro materiële en 1 euro morele schadevergoeding toegekend.

Homejacking Frank Vertstraeten

BTW-carrousel

Op 9 oktober 2001 werd megadancing Zillion verzegeld door de federale politie. Dit gebeurde op last van onderzoeksrechter Van Camp. Eerder op de dag was er een huiszoeking in de discotheek gedaan.

Speurders van de financiële recherche waren toen een hele dag in de weer geweest in de dancing met een huiszoekingsbevel. Ze zochten in de Zillion-boekhouding naar bewijzen van een miljardenfraude.

Miljardenfraude?

Het aandikken van de beschuldiging voor een miljardenfraude is een gekende techniek bij het OM. Speurders bereiken zo een maximale exposure in de pers en publieke opinie. Bovendien zal de onderzoeksrechter het parket ter wille zijn om hun alle middelen te geven. Er werden ook onderzoekdaden gesteld bij de familie van Verstraeten. Zij werden uiteindelijk niet vervolgt. In de uiteindelijke uitspraak van het gerecht, vijf jaar later, blijkt dat er van een miljardenfraude geen sprake was.

De onderzoeksrechter en computerdeskundigen van het gerecht waren weken zoet met het doorlichtten van de computerbestanden van de Zillion. Zolang bleef de discotheek verzegeld. Ze zou ook niet meer open gaan.

Om Frank het zwijgen op te leggen haalde men het Infobrix dossier terug onder het stof vandaan. Frank Verstraeten had echter reeds in april 1994 een schikking getroffen met de BBI. Hij heeft toen 20 miljoen oude Belgische franken betaald. Volgens het gerecht zijn er echter bewijzen voor het witwassen van minstens 50 tot 60 miljoen frank. Geld dat afkomstig was van Infobrix.

Frank was nooit het brein achter deze BTW-carrousel. Die rol was weggelegd voor Georges V.V. De man had toen een heel netwerk van vennootschappen uitgebouwd die handelden in elektronica- en computeronderdelen. Zijn bedrijf stond centraal in de carrousel. Hij kocht de goederen aan bij niet-indieners van btw en kon zijn computeronderdelen daardoor aan een scherpe prijs doorverkopen. Tot zijn rechtstreekse of onrechtstreekse klanten behoorden ook Infobrix van Frank Verstraeten.

De spil in de carrousel Gunter C.

In 2005 werden de miljoenenoplichters achter deze BTW-carrousel voor de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld. Gunter C. kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van tienduizend euro. Hij was de spilfiguur van een groep witteboordencriminelen die de staat voor veertien miljoen euro had opgelicht met een btw-carrousel. Ze verhandelden grote hoeveelheden computeronderdelen, waarbij de btw systematisch ontdoken werd. C. werd in 2004 jaar ook al tot vijf jaar cel veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Georges V.V. kreeg een celstraf van vier jaar. Het Antwerpse hof van beroep veroordeelde hem in oktober nog tot twee jaar cel. Hij werd toen bestempeld als de spilfiguur achter een btw-carrousel waar ook het computerbedrijfje Infobrix van Frank Verstraeten in meedraaide. Peter V. vloog eveneens vier jaar achter de tralies. De rechtbank verklaarde een vermogensvoordeel van zo’n tien miljoen euro en vijf eigendommen in Sint-Job-in-’t-Goor, Antwerpen en Waasmunster verbeurd.

Op 19 april 2006 oordeelde het hof van beroep dat Frank Verstraeten slechts een schadevergoeding van 1 euro provisioneel betalen aan de Belgische Staat. Verstraeten was niet het brein achter de BTW-carrousel. Hij werd wel schuldig verklaard aan inbreuken op de BTW-wetgeving. Een schuldig verklaring was voldoende.

Frank Verstraeten
Frank Verstraeten ‘verlaat de gevangenis zonder te betalen’

Zwarte boekhouding

In 2000 bestonden er nog géén witte kassa’s in de horeca.  Ondanks de invoering daarvan luidt twintig jaar later nog steeds de vraag : Hoe kan ik in het zwart werken? Er is nog niets verandert. Horeca, schoonheidssalons, kapperszaken grossieren in zwart geld. Wie kan het ze kwalijk nemen? Grote technologie bedrijven Microsoft, Google, FB werken met postbusfirma’s in Luxemburg. Stervoetballers laten hun beeldrechten deponeren op de Sint Maarten of Panama. Shell, Esso etc. plaatsen hun ‘fiscaal hoofdkantoor’ in het land met de laagste belastingaanslag. Follow the money…

Ondanks dat Verstraeten toch een akkoord had met de BBI sprak het Antwerpse hof van beroep in 2007 een zware veroordeling uit. Hij kreeg twee jaar cel waarvan de periode van 21 januari 2002 tot 28 mei 2002 die hij in voorhechtenis zat als effectief deel, de rest is met uitstel. Ook moest hij een fiscale boete van 3.000 euro betalen en mocht hij gedurende tien jaar niet aan de slag gaan in de horeca.

Maar het zwaarst was de verbeurdverklaring. Het hof ven beroep verklaarde bijna drie miljoen euro vermogensvoordeel, een pakket aandelen en het pand aan de Jan Van Gentstraat – waar Frank Verstraeten toen nog altijd woonde – verbeurd, inclusief de inboedel van de voormalige danstempel die al langer onder beslag lag.

Naast Verstraeten stonden ook zijn boekhoudster en een fiscale consulent terecht. Zij kregen respectievelijk een voorwaardelijke celstraf van 3 en 6 maanden en moeten boetes betalen van 6.250 en 12.500 euro. Voorts kregen ze beiden een beroepsverbod van 3 jaar opgelegd.

Wordt vervolgt.

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws over de Zillion, volg ons op Facebook.

Zillion files Deel 1

Zillion files Deel 2

Zillion files Deel 3

Zillion files Deel 4

Zillion files Deel 5

Zillion files Deel 6

Zillion files Deel 7


.