Zillion Files: deel9 De fatale vechtpartij…

Portiersoorlog

Eind jaren negentig woedde er een hevige portiers oorlog in het uitgaan milieu. De Zillion kreeg ongewenst bezoek van een tiental vechtersbazen uit Turkije. Er werd aan de ingang een robbertje uitgevochten. Frank Verstraeten deelde toen mee in de klappen. Hij verbleef een week in het hospitaal.

De portierswet van 1 november ’99 had de cowboys in de sector niet op andere gedachten gebracht. Discotheken bleven beroep doen op dubieuze portiers die niet vies waren van geweld of wapengekletter. ,,Correcte portiers in grote disco’s als de Zillion kregen wel om de haverklap controle. Ondertussen kregen de Rambo’s aan kleinere zaken vrij spel”.

Fatale Vechtpartij

Op 7 augustus 1998 gingen de twee kleinzonen van voormalig minister van Justitie Alfons Vranckx een nachtje feesten in de Zillion. Ze werden echter in een achterkamertje door de portiers hard aangepakt omdat ze het niet namen dat een Zilliondanser het liefje van een van hen lastigviel.

In 2002 achtte de rechter voor twee van de vijf aangeklaagde portiers bewezen dat ze klappen hadden uitgedeeld. Isodore C. moest 6 maanden moeten brommen voor zinloos geweld, Joris D. kreeg 6 maanden voorwaardelijk. Ze moesten beiden 200.000 frank (4.957 euro) boete betalen. Dieter Vranckx die het het hardst te verduren kreeg –hij hield er een gebroken neus aan over– kreeg 146.000 frank (3.619 euro) schadevergoeding, Wilfried 26.000 frank provisioneel (644 euro).

Alfons Vranckx

Op zich zou je dit een banale vechtpartij kunnen noemen. Maar verschillende bronnen binnen het gerecht hebben meermaals geopperd dat dit de aanzet is geweest tot de uiteindelijke sluiting van de danstempel.

Alfons Vranckx was een Belgisch jurist en socialistisch politicus, 24.1.1907 Kessel-Lo – 30.6.1979 Leuven. Doctor in de rechten: staatsraad (1947-63); socialistisch kamerlid voor Leuven (1936-47 en 1965 -74); 1965-66 minister van Binnenlandse Zaken, 1968-73 van Justitie; 1977 minister van State.

Hij was bovenal een gerespecteerd politicus met tentakels ver reikend binnen en buiten het gerecht. Daarnaast was hij overtuigd socialist. De burgemeester van Antwerpen, ten tijde van de Zillion, was dit ook. Bovendien vonden de tweelingbroers Dieter en Wilfried Vranckx, later een job ook in de ambtenarij. De socialistische invloedsfeer van generatie op generatie heeft hier zeker een rol gespeeld.

Alfons Vranckx
Alfons Vranckx

Onderzoek naar sociale fraude

Het is geen toeval dat in maart 1999 de politie binnen viel in de Zillion om er een controle uit te voeren op zwartwerk. Van de 99 mensen in een t-shirt waarop ‘Zillion-crew’ gedrukt stond, was maar een deel ingeschreven in het personeelsregister. De anderen stonden genoteerd in een aanwezigheidsregister voor gelegenheidspersoneel, maar er stond niet bij hoe laat ze begonnen waren. De politie vond daarnaast ook twee mensen die zonder verblijfs- of arbeidsvergunning aan het werk waren.

In 2005 veroordeelde de correctionele rechtbank Frank Verstraeten hiervoor tot een boete van 272.700 euro met uitstel. Verstraeten tekende echter beroep aan tegen het vonnis. Het hof van beroep heeft de boete herleid tot een kleine 15.000 euro, waarvan de helft effectief. Maar net zoals in eerste aanleg werd ook nu de nv Mediahall, de vennootschap achter de Zillion, burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld. Verstraeten kon de boete dus afwentelen op de curator van het failliete bedrijf.

Heling

In de nacht van 8 op 9 oktober ’99 werden in Frankrijk twee opleggers met champagne voor een totale waarde van 24 miljoen frank gestolen. Later werd de rijkswacht van het Oost-Vlaamse Buggenhout getipt over de verkoop van de gestolen drank. Na huiszoekingen werd een deel van de champagne teruggevonden bij de veertien beklaagden.

Volgens openbaar ministerie waren de beklaagden perfect op de hoogte van de herkomst van de drank. Er werden meestal geen facturen opgemaakt en voorts wees het parket erop dat nooit zo’n grote hoeveelheden champagne van het merk Moët et Chandon in één lading op de markt wordt gebracht.

In 2002 sprak de rechtbank van Dendermonde Frank Verstraeten samen met vier andere beklaagden vrij op grond van twijfel. Negen andere beklaagden werden veroordeeld tot straffen van maximum één jaar waarvan de helft met uitstel. Twee onder hen kregen opschorting van straf.

Infobrix

De problemen rond de milieu/uitbating vergunning met stad Antwerpen duurden inmiddels al 3 jaar. Het gerecht haalt dan plots het Infobrix dossier vanonder het stof. Dit is merkwaardig want Infobrix had niets te maken met het vergunningsdossier. Daar was géén enkele aanwijzing voor. Frank had dit dossier met de BBI geregeld. Het parket begon het telefoonverkeer van Frank Verstraeten af te luisteren. Het vervolg is gekend. De Vranckx vechtpartij kende uiteindelijk één groot verliezer, de Zillion.

Wordt vervolgt.

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws over de Zillion, volg ons op Facebook.

Zillion files Deel 1

Zillion files Deel 2

Zillion files Deel 3

Zillion files Deel 4

Zillion files Deel 5

Zillion files Deel 6

Zillion files Deel 7

Zillion files Deel 8