Zillion Files: Deel11 Infobrix en een coupe dame blanche aub.

Brixius

Meise, 25 augustus 1989

Frank Verstraeten groeide op in Meise, waar zijn ouders een ijssalon hadden in het gehucht Sint-Brixius-Rode. In augustus 1989 richtte Verstraeten het computerbedrijf Infobrix op. In het ijssalon, Brixius serveert men vandaag nog steeds heerlijke coupes. Franks broer, Willem Verstraeten is zaakvoerder.

De winkel van Infobrix lag pal tegenover het ijssalon op de ‘Herenweg 3 in Meise

Het moet ongeveer 15 jaar geleden gebeurd zijn. Zomaar ineens kwam de kleurenfolder van de Belgische computerwinkel InfoBrix op mijn bureau. Deze folder stond vol met hebbedingetjes – geprijsd in BF. Ze boden korting aan wederverkopers en ze deden btw-vrije leveringen, dus besloot ik er een kijkje te gaan nemen.

Maar InfoBrix was de tijd vooruit: ze hadden niet alleen een mooie kleurenfolder, maar ook een geautomatiseerd faxsysteem waarmee je bijvoorbeeld de status van je bestelling kon opvragen, of de voorraadpositie van de winkel en een paar A4’tjes met informatie over de artikelen. Dat was erg handig, vooral ook omdat in een tijd internationaal telefoneren heel duur was. De winkel was verder heel internationaal: alle teksten waren in het Engels, of tweetalig Frans en Nederlands.

De winkel was gevestigd pal over het ijssalon. Deze bestond uit wat nog het meest leek op twee aan elkaar gebouwde kleine huiskamers: in de ene een soort troon (een groot bureau op een verhoging), in de andere een balie met daarachter de verkopers. Verder stonden er nog wat vitrinekasten en PC kasten. De ruimte die overbleef was voor het grootste deel gevuld met wachtende klanten. De eerste keer dat ik in de winkel was, bleek ik in de verkeerde rij te staan: deze verkoper sprak alleen Frans.

Infobrix.
Nu een woonhuis, hier startte het imperium van Frank Verstraeten.

Naast de distributie van allerhande computermateriaal dat hij vaak zelf uit het Verre Oosten invoerde, assembleerde Verstraeten ook personal computers onder de merknaam Ometra. Infobrix was ooit ‘Computer van het Jaar’ geweest voor het tijdschrift Computer Magazine. Het werd ook aangeprezen in het consumentenmagazine ‘Wikken en Wegen’ van de BRT-TV.

BBS

Frank startte ook een BBS of bulletin board system. Hij was hier één van de pioniers in Vlaanderen. Zijn BBS was mega-populair. BBS is in het Nederlands letterlijk een prikbordsysteem. Dit bestond uit een server, die het mogelijk maakte om, door vanaf een computer thuis in te bellen, gebruik te maken van bepaalde diensten, zoals het up- en downloaden van software en met andere gebruikers gegevens uitwisselen. Dit laatste was het oorspronkelijke idee achter een bbs.

Veel bbs’en boden de mogelijkheid om elektronische post te versturen via FidoNet. Er zijn ook vaak mogelijkheden tot het spelen van zogenoemde doorgames, spellen die als zelfstandige applicatie binnen het bbs-programma aangeroepen worden.

Zij werden in de hoogtijdagen begin jaren negentig, beheerd als een hobby van de sysops, maar weinig voor commerciële doeleinden gebruikt. De belangstelling voor bbs’en is na de opkomst van internet afgenomen, ondanks de mogelijkheid een bbs met telnet op internet te draaien. Er zijn nog wel enkele hobbyisten die hun bbs in stand houden. Door de komst van ADSL en de kabel werden de grootste bbs’en tot webservers omgebouwd.

1996

In 1996 ging Infobrix echter failliet. Er bleek een cashprobleem van zowat 70 miljoen frank te zijn voor een bedrijf dat in minder dan zes jaar naar een omzet van zowat een miljard fr. geklommen was met amper een twintigtal mensen. Het faillissement kwam amper een week nadat in dezelfde sektor Mainware besloot zijn deuren te sluiten (wat intussen door het personeel belet werd).

INFOBrix kende een spectaculaire groei: van niks in 1989 naar 870 miljoen in ’93 en vermoedelijk meer dan een miljard frank in ’94.

In 1995 voerde Frank Verstraeten nog een kapitaalverhoging door van 15 naar 23 miljoen fr. door om een nieuwe assemblagehal te kunnen bouwen. Voor het onderhoud van zijn materiaal sloot hij een overeenkomst af met specialist Getronics.

Het was kenmerkend voor de wildwest van deze nieuwe industrie. Na Infobrix volgden in 1998 ‘hifi Roels’ en in 1999 ‘Hugo Van Praag’ Ook de service en na verkoopdienst van deze nieuwe economie was dikwijls ver te zoeken. Het regende klachten van ontevreden klanten. Niet alleen boze klanten bij Infobrix maar ook bij hifi-Roels en vele andere kleine computerhandelaars. De oorzaak lag meestal aan de software van Windows. Deze was instabiel en zat vol gebreken.

hifi-roels
De reclame folder van HIFI Roels

BBI

Omdat de faling als frauduleus werd bestempeld, betaalde Frank aan de BBI 20.000.000 Belgische franken. Daarmee leek het dossier gesloten. Door de Zillion problemen werd dit dossier terug geopend.

Op 19 april 2006 oordeelde het hof van beroep dat Frank Verstraeten slechts een schadevergoeding van 1 euro provisioneel betalen aan de Belgische Staat. Verstraeten was niet het brein achter de BTW-carrousel. van Infobrix. Hij werd wel schuldig verklaard aan inbreuken op de BTW-wetgeving. Een schuldig verklaring was voldoende.

In 1996 kocht Verstraeten met zijn zakenpartners sporthal ‘Going Out’ te Antwerpen en verbouwde deze tot discotheek Zillion. De rest is geschiedenis.

Wordt vervolgt.

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws over de Zillion, volg ons op Facebook.

Zillion files Deel 1

Zillion files Deel 2

Zillion files Deel 3

Zillion files Deel 4

Zillion files Deel 5

Zillion files Deel 6

Zillion files Deel 7

Zillion files Deel 8

Zillion files Deel 9

Zillion files Deel 10