Nieuw boek van Heineken ontvoerders onthult onopgeloste misdaden in België.

Heinekenontvoerders

Wij willen gangster worden.

Het true crime boek ‘Wij willen gangster worden” vertelt in detail de jeugdjaren van drie van de Heineken-ontvoerders. Ze ontwikkelden zich van kleine criminelen tot geharde misdadigers. Dit is het eerste boek in een trilogie over hun leven in de misdaad. Het tweede boek ‘Bloedgabbers’ verschijnt volgende maand.

Over ‘Wij willen gangster worden’ was Peter R. de Vries lyrisch: ‘Dit boek verdient het predicaat uitmuntend. Dit is niet zozeer een sensationeel true crime boek, maar veeleer een unieke blauwdruk van hoe drie jonge knapen zich opwerkten naar de top van de misdaad. Bekentenislectuur die zijn weerga niet kent. Aanrader!’

Binnen een week werden 15.000 exemplaren verkocht. ‘Eenmaal begonnen met lezen kon ik niet meer stoppen’. Dit is het beste true crime boek van de afgelopen twintig jaar.

Wie niet steelt of erft…

Wie niet steelt of erft, zal werken tot hij sterft. Veel geld vergaren, dat was hun doel. De misdaad fascineerde. En lokte. Na de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in november 1983 werden Jan Boellaard, Frans Meijer, Cor van Hout en Willem Holleeder van de ene op de andere dag de bekendste criminelen van Nederland. Tot dan toe hadden ze alle vier een nagenoeg blanco strafblad, op een paar kruimeldiefstallen en wat kleine vergrijpen na. Ze stonden op geen enkele manier bij de Amsterdamse politie bekend als zware criminelen. Ook tijdens het proces na de ontvoering hielden de mannen het verhaal in stand dat ze een groepje ‘gewone Amsterdamse jongens’ waren. Niets was minder waar. Ook toen al had de recherche sterke aanwijzingen dat ze in de jaren voor de Heinekenontvoering betrokken waren geweest bij een woeste schietpartij en een aantal gewelddadige overvallen die nooit werden opgelost. Bij gebrek aan bewijs werden de ‘bloedgabbers’ alleen voor de ontvoering veroordeeld. In 1991 werden ze van verdere rechtsvervolging ontslagen. Aan het mysterie van de overvallen veranderde al die jaren niets. Tot nu…

Misdaden in België

Wij willen gangster worden voert de lezer terug naar het Amsterdam van de jaren zestig en zeventig. Het vertelt de fascinerende geschiedenis van de opkomst van de latere Heineken-ontvoerders. Het zijn de jonge jaren (1966 – 1977) van Jan Boellaard, Frans Meijer en Cor van Hout.

Jan Boellaard bekent in het boek enkele inmiddels verjaarde misdrijven, met name een reeks gewelddadige (bank)overvallen in de jaren zeventig. Hoewel de Amsterdamse recherche sterke aanwijzingen had dat de ‘bloedgabbers’ in de jaren voor de Heinekenontvoering betrokken waren geweest bij een woeste schietpartij en een aantal gewelddadige overvallen die nooit werden opgelost, werden ze alleen voor de ontvoering veroordeeld. In 1991 werden ze van verdere rechtsvervolging ontslagen.

Aan het mysterie van de overvallen veranderde al die jaren niets. Tot dit boek. Tijdens deze minutieus voorbereidde ‘Speedbootoverval’ werd op 2 april 1976 het hoofdgirokantoor in de hoofdstad beroofd. Buit: 630.000 gulden.

Het drietal ging ook regelmatig naar België voor de aanschaf van wapens en munitie. Ook pleegden ze diefstallen bij wapenhandelaars in Luik. Misdaden die tot op de dag van vandaag nooit werden opgehelderd.

De auteur

George Boellaard (1960) is afgestudeerd als historicus. Hij heeft een atelier voor de restauratie van voornamelijk Hollands en Vlaamse meesterschilderijen. Zijn opdrachtgevers zijn vooral kunsthandelaren en belangrijke collectioneurs. In zijn vrije tijd werkte hij met onderbrekingen zes jaar aan ‘Wij Willen Gangster Worden’