Martien Meiland…de tol van de roem.

Martien Meiland

Wie denkt Martien Meiland wel wie hij is?

Deze veelzeggende titel verscheen afgelopen week in het Nederlandse boulevardblad ‘Nieuwe Revu’. De toon van het artikel was gezet. Meer en meer bekende Nederlanders zouden zich ergeren aan het gedrag van Martine Meiland. Daar zijn redenen te over voor. De grootste ergernis komt van het feit dat Martien zich een ster is gaan voelen en de kijker neerzet als lomp en dom.

Het is niet de eerste maal dat er kritiek komt op deze populaire tv-familie. Eerder werden ze door het weekblad Story vergeleken met een bende leugenaars. Story schrijft: ‘Het lijkt erop dat Martine Meiland (60) niet op een leugentje meer of minder lijkt.’ Martien zou in zijn biografie een loopje nemen met de waarheid. Hij zou liegen over zijn vele exen. Zijn kasteel in Frankrijk zou een bouwval zijn etc.

Wie de biografie heeft gelezen van Martien Meiland, kan zich niet van de indruk ontdoen dat dit een familie is van harde werkers. Ze hebben alleen maar goede bedoelingen. Op een aantal punten kun je ze naïef en dom noemen. Zo betaalden ze voor hun huis in Noordwijk véél te véél geld. Een huis dat vol ongemakken zit. Dit zag iedere kijker. De vele trappen zijn onhandig wanneer je op leeftijd bent. Waar loopt het dan fout en waarom zwelt de kritiek langzaam aan?

Hoe het allemaal begon?

Het begint allemaal in 2007 bij het populaire tv-programma ‘Ik Vertrek’ Door het vreemd gedrag van Martien, werd deze aflevering een groot succes.

Ze kochten een kasteel en maakten er een b & b van. Na twee jaar keerde het gezin terug naar Nederland. Deze uitzending keerde in 2015 terug op televisie tijdens het speciale seizoen 10 jaar Ik vertrek, waarin bekende Nederlanders terugblikken op de leukste afleveringen.

Nadat Meiland en zijn gezin aangekondigd hadden nieuwe emigratieplannen te hebben kwamen ze in contact met Talpa Network, die hen in 2019 op de voet ging volgen voor de realityserie Chateau Meiland. Deze serie wordt uitgezonden op SBS6. Hierin wordt Meiland gevolgd terwijl ze een ander kasteel ombouwen tot een bed & breakfast. Omdat het programma goed scoorde op SBS6, wordt het sinds 15 juli 2019 ook uitgezonden in België op de televisiezender VIJF / Play5. Tevens werd een tweede seizoen aangekondigd dat anderhalve maand na het eerste seizoen zou worden uitgezonden. Met het programma won Meiland op 9 oktober 2019 de Gouden Televizier-Ring met 55 procent van de stemmen. Hij liet hiermee Beste Zangers en Expeditie Robinson achter zich. Ook door de positieve reacties kwam Meiland meerdere malen in de landelijke media.

In september 2019 treed Martien op als panellid in het RTL 5-programma Ranking the Stars.

In oktober 2019 maakte Meiland zijn presentatiedebuut in het SBS6-programma Cash or Trash. Dankzij dit programma werd Meiland in 2020 uitgeroepen tot de Televizier-Ster Talent op het Gouden Televizier-Ring Gala 2020.

Waar liep het fout?

In november 2019, een maand na het winnen van de Televizier-Ring, lanceerde Talpa op haar website ‘Shownieuws’ het volgend bericht: ‘Chateau Meiland volgeboekt tot begin 2023.’

Uit eigen onderzoek en navraag bij Erica Renkema blijkt dat deze info onjuist en compleet verzonnen is.

En dit is niet de enige leugen die de marketingjongens van tv-zenders de wereld insturen. Evert Santegoeds, Nederlandse grootste roddelkoning en presentator bij Shownieuws vertelt een hoop onzin over de familie Meiland.

Zo verkondigt hij op de Nederlandse tv dat Martien Meiland een reizende ster is in België met hoge kijkcijfers. Dit klopt echter totaal niet met de werkelijkheid. De Meilandjes staan niet eens in de top twintig in België.

Het opkrikken van cijfers is een gekend fenomeen in de entertainmentsector. Managers doen het, marketeers doen het, journalisten doen het… alles is veroorloofd om leugens te vertellen en een programma te hypen.

Netflix

Dezelfde doorgesnoven managers kom je ook tegen bij Netflix. Zo werd de Zuid-Koreaanse serie Squid Game verkocht aan hun kijkers als ‘De best bekeken Original’ De serie staat in de top 10 best bekeken films / series. Dit is vreemd, want Netflix maakt nooit haar kijkcijfers openbaar. Bespaar U alvast de moeite, want deze serie is het kijken niet waard. Ze vervalt in het niets met de kroonjuwelen die Netflix wel in haar catalogus heeft: House of Cards /Breaking Bad/ The Crown. Netflix wil zich stevig in de Aziatische markt verankeren. Alle middelen zijn daarbij geoorloofd.

Uitmelken die handel

‘Chateau Meiland’ behoort tot het genre van de reality-tv. Dit betekent dat het vooraf is uitgeschreven = gescript. De ster van het programma, Martien Meiland, is een goed acteur. Hij haalde zijn inspiratie bij Mr Bean en ‘Some mothers Do Av’Em’ Frank Spencer. In het werkelijke leven is Martien Meiland een stuk rustiger. Dit werd nog eens bevestigd toen hij onlangs een bezoek bracht aan brocanterie winkels in Antwerpen. Het ‘gezeik’ en ‘gefladder met de handen en armen’ was nergens te bespeuren. Soms maken de scriptschrijvers fouten. Zo stond hij plots op het dak van het chateau een glas wijn te drinken. Martien beweert echter hoogtevrees te hebben.

Frank Sepncer
Frank Spencer

Talpa probeert de familie Meiland uit te melken. Martien, Maxime of Montana zijn bijna iedere dag van de week op de Nederlandse televisie. De kassa moet nu rollen. Adverteerders staan in de rij om het paradepaardje van SBS6 te sponsoren. Dit overaanbod van, ‘Meiland’ schaadt op lange termijn. Op een gegeven moment heeft de kijker het helemaal gehad. Er klinkt meer en meer gemor. De aankoop van peperdure huizen in een tijd dat er woningnood heerst kan rekenen op weinig bijval De gestolen ontwerpen van de kledinglijn van dochter Maxime Meiland achtervolgt haar nog steeds. De veel te dure sjaals en kinderkledij wekt ook géén sympathie.

Tenslotte werkt succes altijd afgunst en roddels in de hand.