NVA zorgt voor eerherstel van de VMO deel1

Bart De Wever

Bert Eriksson

Deze maand, op 2 oktober 2005 is het exact zestien jaar geleden dat Bert Eriksson overleed. Hij overleed op 74-jarige leeftijd in Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) aan een jarenlange longaandoening.’ Den Bert’ of ‘Den Beer’ voor de vrienden was de charismatische leider van de Vlaamse Militanten Orde. De VMO werd ontbonden in begin jaren tachtig ontbonden, nadat ze veroordeeld was voor inbreuken op de wet van de privémilitie.

Iedereen binnen de Vlaamse beweging wist dat dit een politiek proces was. Walter N. een oud VMO-militant en lid van de NVA vertelt ons het volgende: “Het bewijsmateriaal was flinterdun. Het linkse Franstalig weekblad Pour kwam aandraven met getrukeerde foto’s van wapens. Deze zouden zijn genomen op het jaarlijkse Pinksterkamp van de VMO in de Ardennen. Een leugen om bestwil.”

“Dit waren in de verste verte géén militaire trainingskampen. Wie nog steeds twijfelt? De videobeelden van de kampen staan op You Tube. De VMO werd daarom in beroep ook vrijgesproken. De procureur ging onder druk van de toenmalige Franstalige minister van justitie Gol in beroep. De VMO moest verdwijnen, 120 leden van deze organisatie werden in hoger beroep veroordeeld. ” aldus Walter. N.

Verschillende VMO-militanten kwamen terecht bij het Vlaams Blok/Vlaams Belang.

John Spinnewijn, Xavier Buisseret (†2020) , Joris Van Hauthem (†2015), Pieter Huybrechts, Wim Verreycken, Johan Van Brusselen, Roeland Van Walleghem, Johan Deckmyn en, Luk Van Nieuwenhuysen werden verkozen tot volksvertegenwoordiger. Allen droegen ze ooit het uniform van de VMO Zij zetelden na hun veroordeling in het parlement. Sommigen hebben nog steeds hun zitje anderen werden ere-senator.

Bart De Wever vs VMO

Wanneer Bruno De Wever, broer van.. het over de VMO heeft als de bruine rand van de Vlaamse Beweging, denken toch velen binnen de NVA daar anders over. Ze hebben sympathie en respect voor de VMO. Bruno De Wever spreekt voor eigen winkel.

Uit nieuwe documenten blijkt dat véél VMO-militanten na hun veroordeling, terecht kwamen bij de NVA. De oprichter van de VMO, Bob Maes is nog steeds lid van de NVA. Voor deze partij werd bovendien zijn dochter Lieve Maes senator en Vlaams volksvertegenwoordiger.

Werner Eriksson, zoon van leider Bert Eriksson, ex-militant van de VMO is al jaren bevriend met Bart De Wever. Werner Eriksson was actief betrokken bij betogingen en droeg het grijs uniform, inclusief Odal koppelriem.

Wanneer de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever gaat trainen voor de 10 Miles, is Werner Eriksson er steeds bij. Werner was jarenlang het vast loopmaatje van Bart, want hij is recent verhuisd naar Oostenrijk.

Werner Eriksson is niet alleen goed bevriend met Bart De Wever maar ook met andere NVA kopstukken zoals Jan Jambon en Ben Weyts.

Jan Jambon en Werner Eriksson

Paracommando’s

Werner Eriksson had als paracommando een loopbaan in het Belgisch leger. Ook de zoon van Werner Eriksson, Sven was paracommando. Net zoals de pater familias Bert Eriksson. Een driegeslacht van paracommando’s. Extreemrechts en het leger heeft een lange geschiedenis Dit bleek ook bij het overlijden van Jürgen Conings(†2021) .

Hans.B., een gekend figuur in de Antwerpse horeca, een bierproever pur sang, ook één van de vele VMO-militanten met een paracommando verleden. Hij is bovendien bevriend met Bart De Wever.

ex-VMO militant en para commando Hans B met Bart De Wever
.

Jef Eggermont

Een ander prominent oud VMO-militant is Jef Eggermont. Hij werd met alle egards binnen gehaald bij de NVA. Jef Eggermont, is een graag geziene figuur binnen de Vlaamse beweging. Iemand met een hoog IQ. Hij heeft daarnaast een groot netwerk, wat handig is om stemmen te ronselen. Jef heeft net als andere oude VMO-militanten een sterke band met Jan Jambon, Bart De Wever, etc. Iedereen kent hem binnen de NVA.

Jef Eggermont was jarenlang de rechterhand van Bert Erksson. Hij was twintig jaar betrokken als (hoofd)redacteur en verantwoordelijk uitgever van het VMO-maandblad Alarm.

Jef Eggermont kreeg de bijnaam ‘De boekhouder van de VMO’ en vertoefde iedere zondagnamiddag in lokaal Odal. Het hoofdkwartier en café van de VMO in de Ballaartstraat te Antwerpen. Daar wordt op zondagmiddag het Host Wessellied van de SS uit volle borst meegezongen. Jef heeft het, net als de andere herbergbezoekers over ‘vreemdelingen’ en ‘makkaken’ of ‘Een goede Jood is een dode Jood” Jef beschouwde Bert Eriksson als een van zijn beste vrienden. Ook na het overlijden van Bert in 2005 treedt Jef Eggermont regelmatig op als gastspreker wanneer er bijeenkomsten zijn van oud VMO-militanten. Hij publiceert zijn memoires in boeken over Bert Eriksson. Hierin komen we te weten dat Jef Eggermont en Bert Eriksson jaarlijks op reis gingen naar Oostenrijk. Een bezoek aan het buitenverblijf van Hitler mag niet ontbreken. Bert Eriksson kreeg in Vlaamse kringen de bijnamen ‘Den Beer’ ‘De Leider’ maar ook ‘De Hitleriaan’.

Opvallend dat volksvertegenwoordiger Michael Freilich van de NVA eerder verklaarde dat het Vlaams Belang alle neonazi’s uit de partij moet zetten en haar excuses moet aanbieden voor alle fouten die ze jarenlang heeft gemaakt. Als dat gebeurt, is een toenadering tot de Joodse gemeenschap mogelijk is.

Jan Jambon

Ook minister president Jan Jambon heeft een warm hart voor de VMO. Wim Maes, de vroegere gouwleider van de VMO ligt begraven op het kerkhof van Brasschaat. Ieder jaar vind er de Wim Maes herdenking plaats. Jan Jambon zorgt steeds voor politie begeleiding en een lokaal waar oude VMO-militanten kunnen samen komen.

Bovendien is Jan Jambon ook goed bevriend met Luc Mattens.

Luc Mattens is een oud VMO-militant en NVA-lid die ook verantwoordelijk is voor de jaarlijkse wielerwedstrijd ‘De 8 van Brasschaat’ Luc is een geslaagd zakenman met het hart op de juiste plaats en heeft zijn politiek verleden bij de VMO nooit verzwegen. ‘Het waren andere toen tijden. We waren jong en onbevangen. ‘

Luc Mattens
Jan Jambon en Luc Mattens

Wordt vervolgt.