‘We Don’t Come In Peace – Vijf Generaties Antwerp Hooligans’ is bestseller

Antwerp Hooligans

Onthullend boek geeft unieke inkijk over deze subcultuur.

Voetbal vraagt passie. En nergens vind je zoveel passie als bij de harde kern van Antwerp. Ze belichaamt al decennialang emotie op het randje. Soms erover, als het moet. Dit boek vertelt het verhaal van de beruchte X-side over het mythische ACC tot de brotherhood van Elite. Van de Finest La Familia tot de sfeermakers van Dynamite. Van het vuur van de Locos tot de “fighting spirit” van de 5th.

‘Vijf generaties hooligans’ leest als een sneltrein. De auteurs zijn Jan Van Cauwenbergh en Stef Andersen. Twee Antwerp iconen, die je een inkijk geven in deze unieke wereld. Voor velen alleen gekend door berichtgeving in de ‘mainstream’ media. De Antwerp casuals werden vaak geroemd voor haar vuur, maar ook even vaak verguisd door de media. Ze werden echter nooit geïntimideerd en nooit verslagen.

Sides, Hools, Firms, Casuals, Lads…

Deze subcultuur kent zijn eigen woordgebruik. Het woord ‘spionkop’ werd al heel snel vervangen door ‘side’ en ‘harde kern’ In deze erg gesloten wereld spreekt men over firms, hools casuals, etc. Woorden die de doorsnee sportjournalist van de VRT of VTM nog nooit hebben gehoord. Voor hun is het één pot nat. Ze spreken alleen over ‘mannen in het zwart met een capuchon’. Daarom is dit boek uniek. Dit naslagwerk vertelt véél meer over ‘Hooligans’ dan tientallen studies die in het verleden ooit werden gepubliceerd.

De verbondenheid en kameraadschap onderling is indrukwekkend. ‘Hools’ helpen elkaar en zijn A-politiek. Ze helpen elkaar ook buiten het voetbal. Soms worden coalities gesmeed met andere ‘Firms’ Ze hanteren een eigen gedrag- en erecode wanneer ze de ‘derde helft’ opzoeken. Dit blijkt ook wanneer er ‘Free Fights’ worden georganiseerd. Men respecteert de tegenstander. Na het gevecht schudt men de hand of gaat men samen een glas drinken. In het boek komen alle roemruchte confrontaties en veldslagen aan bod. Wie een watje is heeft hier niets te zoeken. Velen gaan in hun vrije tijd naar een sportschool of beoefenen een vechtsport om hun skills bij te schaven. Eerlijkheidshalve halen de schrijvers aan dat het gebruik van allerlei pepmiddelen ook in dit milieu zijn opmars kende.

Freefight RAFC

Niet zonder risico

‘Hooligan’ worden staat synoniem voor offers brengen. Het is een leidraad door dit boekwerk. In de vroegte van Uw bed worden gelicht door de ‘bottinekes’ of ze vallen je lastig bij Uw werkgever. Weken opgesloten worden in het overbevolkt arresthuis van de Begijnenstraat. Proceskosten, ereloon voor je advocaat, torenhoge boetes, etc. En dan heb je nog te maken met ‘snitches’. Hools die onder druk hun kameraden verlinken. Het is overduidelijk, wil je deel uit maken van deze elite dan gebeurt dit niet op een drafje.

Antwerp Hools

Collectief 86

De eerste druk van dit boek was op één dag uitverkocht. U kan zich nu intekenen voor de tweede herdruk via de website van Collectief 86: https://collectief86.be/products/we-dont-come-in-peace