Gekende fraudeurs nog steeds actief in België 23.01.2022

De horeca in Antwerpen is op zijn hoede dezer dagen. Naar verluidt lopen er twee tafelschuimers rond die zeer professioneel tewerkgaan. Zeker twee restaurantuitbaters en hoteluitbaters maakten er al melding van. “Ik heb zeven camera’s hangen en ze zijn op geen enkele te zien. Ze wisten heel goed waarmee ze bezig waren”, zegt een eigenaar van een driesterren hotel in Antwerpen
In België is het aantal gasten dat de zaak verlaat zonder te betalen fors gestegen. Afgelopen jaar bedroeg de stijging zelfs 24 procent, zo bleek uit
een rondgang van ondernemersorganisatie NSZ. De organisatie deed een rondvraag bij 556 horecazaken. Twee procent van de cafés heeft dagelijks te maken met het fenomeen en acht procent van de kroegen heeft er zelfs meerdere keren per week mee te maken.

Jacqueline (foto onder), een dame uit Saint Pölten, Oostenrijk boekte meerdere kamers in hotels en verliet deze steeds zonder te betalen, ze verzon allerlei smoesjes. De horeca uit Antwerpen waarschuwt collega’s voor de wanpraktijken van dit koppel. Ze opereren steeds met twee en het is de dame die de communicatie voert.

Tafelschuimers
Horecabreed had bijna de helft (47 procent) te maken met de zogenaamde ’tafelschuimers’. Een duidelijke verklaring voor deze toename is er overigens niet en de wanbetalers worden zelden betrapt: bij 44 procent van de horecazaken wordt er af en toe eens iemand betrapt, terwijl bij een kwart van de zaken de ’tafelschuimer’ nooit wordt gepakt. Aangifte doen bij de politie is ongebruikelijk: slechts 18 procent van de zaken doet dat, terwijl het wel aan te raden is.