Dramatisch slecht optreden van Iron Maiden op Graspop Metal Meeting 2022

Teleurstelling en frustratie in Dessel. Fans uitten hun woede op verschillende fora. Veel fans verlieten het festivalterrein tijdens het optreden. Wat liep er fout?

Vijf redenen waarom Iron Maiden teleurstelde!

1. Foutieve Setlist

Maiden opende het concert met drie songs van hun laatste studioalbum Senjutsu. Goed voor twintig minuten gitaargeweld. Dit op zich was al een gewaagde zet. Maar deze werd niet door alle fans geapprecieerd. Daarna werd het er niet beter op. De eerste vijftig minutenwerden hoofdzakelijk songs gespeeld die niet tot het beste werk van het Britse vijftal behoren. Revelations / Sign of the Cross / Flight of Icarus / Blood Brothers. Rustige nummers die niet het niveau halen van: Killers / Wratchild / Drifter / Where Eagles Dare etc. Na een uur hield een groot deel van de bezoekers het voor bekeken. Festivalgangers willen vooral de hits horen.

2. Decors

Nooit eerder gezien tijdens een Live-show van Iron Maiden. Het optreden werd na twintig minuten stil gelegd, omdat enkele decorstukken werden vervangen. De Japanse torentjes werden ingeruild voor glasramen. Dit duurde een volle drie minuten. Net op tijd voordat het publiek begon te morren. Hiermee verdween de schwung uit het optreden. Laat volgende keer al deze decors in Engeland, en treed op met een backline van Marshall versterkers.

3.Gebruik van allerlei gadgets

Niet alleen de vele verkleedpartijen maar ook het gebruik van allerlei attributen door frontman Bruce Dickinson moeten fysieke ongemakken maskeren. Dieptepunt was een vlammenwerper die slechts een kleine waakvlam produceerde. De mosterd is Maiden gaan halen bij Rammstein. Alleen gebruikt Rammstein een vlammenwerper die meterslange vlammen spuwt.

4. Mannen op leeftijd

Wie een wervelende show van Iron Maiden verwacht anno 2022 is eraan voor de moeite. De bandleden zijn 65 plus. Overgewicht bij Dave Murray en Adrian Smith zorgden er voor dat dit een statische show was. Dit is niet Maiden uit de hoogdagen van ‘The Eighties’ waarbij het legendarische optreden tijdens de Rockpop nacht, welllicht hun beste ooit was. Uw verslaggever was één van de 15.000 fans in de Westfalenhalle/Dortmund. .

5. Janick Gers

Veel fans van Maiden zijn nog steeds van oordeel dat Gers niet thuishoort in de band. Hij profileert zich op podium als een puberale clown. Hij kopieert poses van Malmsteen, Blackmore en Pete Townsend. Ook in Dessel was Janick Gers weer een en al aanstellerij. Pijnlijk.