Antwerp Pride 2022, en de hoax van 200.000 !

Wat liep er fout tijdens de afgelopen editie van de Antwerp Pride 2022? Waarom werd er gelogen over het aantal bezoekers? Waarom werd er niet gecontroleerd op het gebruik van verdovende middelen? Het is een opeenstapeling van feiten waarin zowel de organisator als overheid een verpletterende verantwoordelijkheid dragen.

In Antwerpen werd afgelopen weekend de jaarlijkse Antwerp Pride’ georganiseerd. Onder de noemer van Queertopia vonden allerhande festiviteiten plaats. Het hoogtepunt is de parade: Antwerp Pride. Een stoet van praalwagens die aandacht vragen voor de LGBT gemeenschap. Op zich een nobel doel. België is één van de beste landen waar de LGBT gemeenschap, algemeen maatschappelijk aanvaard is. We zouden er normaal ook niets hebben over geschreven. Maar het liep iets anders.

ATV steekt het lont aan

Zaterdag 14 augustus berichtte de Antwerpse televisiezender ATV uitgebreid over de optocht. Er worden beelden getoond en men herhaalt tot viermaal toe dat er 125.000 bezoekers waren. Ook in het VTM nieuws van 19 uur wordt dit aantal van 125.000, vier keer herhaald. Dit is vreemd, want normaal wordt het aantal bezoekers bij verslaggeving over een festiviteit slechts éénmalig vermeld. De videobeelden op ATV / VRT / VTM tonen

een ander beeld. Hier is duidelijk meer aan de hand. Ook op Social Media werd het cijfer van 125.000 bezoekers op hoongelach onthaald.

VRT steekt nog een tandje bij

Op maandag 15 augustus, vonden we onderstaand bericht op de nieuwssite van de VRT. 125.000 werden nu 200.000 bezoekers. Een bericht dat later ook door DPG werd overgenomen. Kloppen deze cijfers?

Hoeveel bezoekers waren er op de Antwerp Pride 2022?

In 2019, de vorige editie van de Antwerp Pride, telde de organisatie 90.000 bezoekers. Het was droog weer, de temperatuur was aangenaam, alles zat mee om er een geslaagd evenement van te maken. Foto’s uit 2019 geven een duidelijk beeld van de massa die toen op de been was.

Antwerp Pride 2019
Antwerp Pride 2019

Dit jaar in 2022 zat het slechte weer door de verstikkende hitte tegen. Het was op zaterdag 13 augustus méér dan 30 graden warm in de Koekenstad. Met als gevolg dat veel bezoekers het lieten afweten.

Het parcours van de Antwerp Pride 2022 telde 4 kilometer. Dit geeft 8000 meter waar bezoekers kunnen staan. Gemiddeld wordt er steeds 1 meter per persoon gerekend. Om 115.000 bezoekers te rechtvaardigen moeten de bezoekers aan weerskanten van het parcours 7 rijen dik staan! (Aan de optocht zelf namen een kleine 10.000 personen deel.)

Diverse getuigenissen, foto- en beeldmateriaal tonen aan dat er nergens op het parcours sprake was van zoveel volk. Het was duidelijk minder dan 2019.

Het beeldverslag van de VRT, laat nergens dikke rijen zien van 7 toeschouwers langs de kant van de weg.

Antwerp Pride 2022
Antwerp Pride 2022

Hoeveel bezoekers waren er op de andere evenementen?

1. OPENING QUEERTOPIA RIVIERENHOF

Naast de parade op zaterdag waren er ook een aantal rand activiteiten. Deze begonnen met een concert in het Openluchttheater Rivierenhof. Dit concert was niet uitverkocht, de maximale capaciteit bedraagt 1600. Een foto hieronder toont dat 1/5 van de zitplaatsen onbezet was.

Opening Antwerp Pride, Olt Rivierenhof op woensdag 10.08.2022

2. Sint Andriesplein Antwerpen

Nieuw in het programma van Queertopie/Antwerp Pride was een evenement op het Sint Andriesplein, hartje Antwerpen. Slechts enkele tientallen bezoekers.

Antwerp Pride Sint Andries kwartier

3. Festival op de Cockerillkaai

Op de Cockerillkaai, Antwerpen Zuid werden twee festivals georganiseerd. Dit was gratis toegankelijk. Er werd door de politie zelfs niet gecontroleerd op drugs. Dit is vreemd want op andere muziekfestivals gebeurt dit altijd.

De Cockerillkaai heeft een oppervlakte van 200 x 50 meter, maximaal 10.000 bezoekers! Twee avonden: 20.000 bezoekers.

Wat zegt de organisatie, vzw Antwerp Pride?

Wij zijn geen boekhouders en hebben het aantal bezoekers niet geteld. Het getal van 125.000 komt van de politie Antwerpen. Wij hebben dit ook niet geverifieert. Nooit hebben wij het getal van 200.000 bezoekers vernoemd, dit is door de media gebeurt. Het is moeilijk om alle bezoekers van alle evenementen op te tellen, want er zijn er tientallen in heel Antwerpen.

Waarom liegt de Antwerpse politie?

De Antwerpse politie was actief betrokken als deelnemer van de Antwerp Pride. Zij stapten op met een eigen delegatie. Zij hadden een eigen stand op de festivalgrond. Commissaris Serge Muyters is getrouwd met een man die evenementen organiseert voor de homo gemeenschap.

Waarom liegt de vzw Antwerp Pride?

De VZW Antwerp Pride is een commerciële onderneming die grossiert in overheidssteun Zaakvoerder Bart Abbeels heeft een riant loon. Er is verder de totale afwezigheid van hun Jaarrekeningen in de balanscentrale van de Nationale Bank. Nog nooit werden deze gepubliceerd, terwijl dit wettelijk verplicht is voor een vzw. Hoe meer bezoekers.. hoe meer geld ze krijgen van de overheid. Het festival is dan wel gratis, maar het zijn de belastingbetalers die er voor opdraaien. Alleen de VZW Antwerp Pride vult ieder jaar rijkelijk haar kassa. Een beetje fake nieuws verspreiden over bezoekersaantallen , nemen ze er graag bij. Op hun hoofdkantoor op de Draakplaats, te Antwerpen zijn er 21 VZW’s ingeschreven!

Waarom liegt de media?

De media: VTM/VRT/ATV/DPG/Mediahuis waren allen betrokken partij op de Antwerp Pride. Zij waren aanwezig op in deze optocht met een eigen truck. Zij mochten en konden géén gezichtsverlies lijden door de echte waarheid te vertellen dat het aantal bezoekers de helft minder was dan in 2019.

De media die steeds haar mond vol heeft over ‘fake nieuws’, gaat hier af als een gieter !

Onder het bestuur met N-VA is elke neutraliteit van de overheid overboord gegooid: het evenement gaat gepaard met een enorme reclamecampagne, waarbij de homovlaggen aan elke paal en elk overheidsgebouw wapperen. Het evenement wordt met miljoenen subsidies belastinggeld gesteund. De optocht is eigenlijk een stinkende autokaravaan, waarbij zware dieseltrucks over de Kaaien walmen. Daarop staan enorme geluidsinstallaties die het homolawaai met een enorme geluidsoverlast in de kleine straatjes errond pompen. De trucks worden betaald door bedrijven, politieke partijen en de gesubsidieerde regimepers, en kijk, wat een verrassing: Een dag later is de regimepers unaniem positief, er zouden 120.000 bezoekers geweest zijn!